Friday, February 25, 2011

~aku jahil bab sirah..!!!~


Bismillah..

jahil bab sirah..??siapa yg jahil ni..??
kita sendiri lebih tahu samada kita jahil atau x dalam bab2 sirah..
dan ana akui terlalu cetek ilmu ana ttg sirah..x kiralah sirah nabi ke atau
pon sirah2 sahabt terdahulu...

x perlulah kita nak bgtahu kononnya 
kita byk tahu sirah2 terdahulu tp hakikatnya...zero..ana mmg rasa agak malu 
tp bila ana fikir2 kita masih ada kesempatan dan ana mmg diberi kesempatan utk 
kita terus korek ilmu2 sirah...banyak caranya..
samada melalui pembacaan kitab2 sirah atau pon melalui pendengaran

emm..bila sebut kitab2 sirah,bagi ana x 
semestinya kena baca buku tebal2 mengalahkan buku telepon warna kuning tu..
tapi kita boleh start dgn buku kecik2...biar sampai kita rasa minat utk mendalami
ilmu sirah..then insyaAllah kita akan tergerak utk baca buku2 ttg sirah 
lbih byk lagi...

ana nak citer ckit..

baru2 ni...kakak ana cuti..lalu lebih kurang kul 
12 tgh malam kitorang nak masuk tidur memandangkan orang lain semua dah
lena dibuai mimpi...tapi masa tu x delah mengantuk pon cuma sebab dah 
lewat..so masok tidurlah..

bila masing2 x nampak mengantuk lagi..
kakak ana pon kata bhw ada seorg senior dia yg selalu suruh cerita kisah2 sirah
kiranya nak test setakat mana ilmu kita ttg sirah..x kira la cerita apa2 pon..

lalu..kakak ana suruh ana cerita kisah apa
yang ana tahu..adoi,,,kira cam bedtime story la plak...
tapi ana trylah setakat mampu..ana cerita kisah abu zhar
dan muawiyah..sekian tamatlah hikayatnya...
kakak ana pon kata..lagi..cerita lain..??
adoi...ana pon ceritalah pulak kisah seorg orang alim yg diseksa sbb x
bersilaturrahin dgn seorang saudaranya...
tamatlah cerita kedua..ana pon kata dahlah tu...ana x byk 
tahu cerita2 sirah..

cerita yg disampaikn td pon ana dapt tahu
masa nak buat preparation utk bg tazkirah masa di sklh dulu...
huh..teringat balik nostalgia dolu2..bila nampak 
je nama tertulis utk bg tazkirah masa rowcall..
bukan main..macam2 buku pinjam kat library..nak bagi tazkirah pasal apa..??
berlatih bukan main...berdebar punya pasal..takut bila berdiri dpn 
org rmai..bisu x terkata..hik3

bila tiba hari tugasan..tup2 hujan..
so terlepas la giliran..lega x terkata..tp pikir balik..
berlatih bukan main..akernya terlepas..lega senenarnya..

begitulah diri ana tapi ana rasa bila keadaan
macam tulah yg boleh tambah ilmu..tp skrg kena fikir2 sendirilah..
baca buku..korek2 ilmu bukan utk bagi tazkirah saje..
hmm..kalau x disebabkan tazkirah..
agaknya sampai bila2 lah kita terus jahil..so skrg kena pandai2 lah

gali ilmu sirah utk diri kita sendiri..
hayati segala perjalanan nabi dan para sahabt..spya kita dpt 
menjadi insan yg mampu menyebarknnya...
dan mampu ambil iktibar dari segala-galanya... 

buat ibu bapa yg ada anak2 kecil lagi..
apa kata ubah selera bedtime story plak...
x payah lah cerita cinderella ke...snow white ke..
sebab bukan tokoh2 pon..
kalau arnab dgn kura2 ke..at least ada pengajaran di sebaliknya..
apa kata tidurkan anak2 dgn cerita tokoh2 islam terbilang..



~bedtime story tammat~
...wassalam...
  

~dari MATA turun ke HATI~



Bismillah...

syukur atas kurniaan Allah..
                                                                                                                    
sentiasa memberi kita pengajaran...dari keadaan sekeliling...

walaupon kadang2 kita x terlalu ambil tahu ttg pengajaran tersebut...

lalu saat ini ana nak share ttg kekaguman ana terhadap seorang
sahabt yg ana jumpa semasa blaja kereta di Wimozad...
sama umur dengan ana dan berasal dari sebuah mrsm..

apa yg kagum sangat..??x pernah jumpe budak mrsm ke??
x de lah...cuma ana kagum dengan soaln2 yg dia tanya pd ana..
yelah..sementara menunggu amali kereta ana sembang2 lah ngan dia..
                                            
agak2 kalu org 1st time jumpa tanye ape..??
mesti r tanye name..pastu umur...then dlu sklh mane...??
so bila dia tahu ana dari smid...banyaklah yg ditanya..
hafal brape juzuk..??mcm mane trial ari tu..??

then,dia tanya pasal satu soalan yg agak mengagumkan ana..
               
                                 katanya....

        emm...kalau nak hafal quran ni ada pantang larang kan..??saya nak tanya                    
        boleh tak kalau tenung mata lelaki..??

                                 jawapan ana..??ngee....                                                             
                                                                                                                              
       sebenarnya...pandangan mata ni mmg semua orang kena jaga sebab ye lah..
       sbb pandangan mata ni boleh membawa kpd zina....dari mata turun ke hati..
       tapi utk orang yg hafal quran..mmg sgt2 kena jg benda2 maksiat macam ni..
       kalau kita x jg mungkin susah lah nak jaga al quran sbb al quran tu suci...

ana x sempat lah plak nak karang jwpn pnjg2 psal soaln dia...
cuma setakat tu yg ana smpt sampaikan...

kalau antum semua la kan..pelik x kalau tiba2 diajukan soalan macam tu..??
kalau x pelik x pe la..tp bg ana pelik ckit jd ana nak tau kenapa dia bertanya begitu..

dia citer kat ana bhw masa f4,ada la pelajar2 dari sklh lain tukar ke sekolahnya..
termasukla sorang perempuan dan sorang pljr lelaki dri sklh agama..
nak dijadikan cerita...plajr perempuan n lelaki ni couple..
kiranya molek benorla yer..same2 sekolah agama...gitu la gamaknya..
mmg bercinta sakan lah..mengalahkan budak2 lain dr sklh biasa..

sampaikan shabt sy ni kata kwn2 x tau nak buat camne..
nak kata x tegur...dah tegur..
kiranya..kawan2 plak t0long kesiankan
couple yg cbuk berchenta ni....

dan ana selaku ex-student sklh agama turut merasa malu...
tapi ana bgtau shbt ana tu...x semua bdak2 sklh agama ni
elok belaka sifatnya...depends pd diri masing2..
kalau ikhlas dgn segala amalan kt sekolah agama..
insyaAllah slmt..tp kalu x ikhlas duduk blajar agama..maka x kan ke mana..

emm,dia juga tanya sejak bila ana pakai jilbab labuh kat luar sekolah..??
lalu ana jawablah sebetol-betolnya...dia pon ckp yg dia pon terasa jugak
nak pakai tudung labuh...rasa selamat ckit katanya...

ana bgtau..x pe la perlahan2...dan ana juga bgtau ana kagum dgn
keinginannya..org yg sentiasa berusaha utk bljr agama lebih baik
daripada org yg mmg dah tahu ilmu agama tp semakin lari drp agama..

itu sahja yg ana nk kongsikan pd lewat mlm ni...
fikir2kan lah samada kita sentiasa ingin mendekati agama
atau kita golongan yg semakin jauh meninggalkan agama...


..salam ukhuwwah...

~MASSMAT imtiaz dungun..~

Bismillahirrahmanirrahim....
                                                                                                                    
Alhamdulillah..syukur kerana petang tadi ana berkesempatan
menyaksikan perlawanan bola jaring sukan MASSMAT...
untuk pengetahuan semua MASSMAT ialah singkatan kepada 
Majlis Sukan Sekolah-sekolah Agama Terengganu...kiranaya 
melibatkan sklh2 agama shj..so termasuklah imtiaz dungun..

pada mulanya ana rasa cam x nak pergi sebab mesti rmai org
dan segan la jugak...tapi 2 org shbt ana yg sudah pon berada 
kat smid calling2 n ajak ana pergi...
so bila mak ana ON nak hntar pi sklh..ana lagilah ON..
excited rasanya nak jumpa sahabt2 n cikgu2 yg lama dirindui..

maka kami pon menyaksikan perlawanan netball men.atas
antara imtiaz dungun dan imtiaz besut...di padang SMASID..
ana kagum dgn smgt pemain2 smid..dan x kurang juge penonton2
yg mmg riuh gila...huh..biasalah time2 game kan..
kalao senyap semacam je,x ke pelik..??

macam2 sorakan yg memberi smgt dan ada jugaklah s0kongan 
yg killer punyer..yg menyakitkn hati la kire..mmg physico la...                      
dan good new...smid menang 20-9..Alhamdulillah..
tp esok masih ad match lg.... smoga terus mencipta kecemerlgn..

setakat itu saja berita terkini..
GO SMID GO..!!!

alhamdulillah sempat juga bertemu dengan cikgu2 yg
ada sama dekat padang...
ust maya,ust meriam,ust aziah,tc ju,cg.zaipah,ust fairuzi
dan 2 orang cg. praktikal...
so ana cium tangan cg2 yg cukup dirindui tp x de lah
sembang pnjg2 sbb game tgh start..

smoge cg2 terus mendoakan semua anak2 didik di
smid utk sukses dlm spm 2011...

wassalam..

Monday, February 21, 2011

..MATLAMAT tak mengHALALkan CARA..




Assalamualaikum wbt...

Alhamdulilla,menulis lagi ana hari ini...walaupon x banyak yang ana nak cakap,
tapi boring punya pasal ana rasa better ana tulis sesuatu utk dikongsi bersama sahabat2...
ana selalu dengar ustaz ustazah kata MATLAMAT TAK MENGHALALKAN
CARA...dan memang selalu sangatlah kita dengar kan...tapi takkan dengar je kot....kalau masa dengar 
orang cakap bukan main terangguk-angguk..kononnya fahamlah..bukan tido maksud ana....tapi rupa2nya
kita x berapa faham sbb kita buat jugak...

emm...ana kemukan satu persoalan:

nak dijadikan cerita ada 3 beradik yang hidup dalam kesusahan & sangat miskin..
lalu abang yang paling sulong sentiasa memikirkan dari mana nak cari duit utk bagi adik2 makan..
lalu suatu hari setelah terlalu lame berfikir..akhirnya keluar satu mentol bercahaya dari kepalanya...
kiranya idea la tu..em,aku terpaksa merompak demi memberi sesuap nasi kpd adik2 ku...
s0,sebelum keluar mer0mpak,dia akan berniat utk mendapatkan makanan utk adeq2nya..

murni sungguh niat & matlamat si abang tapi caranya murni ke...??
hasil rompakan yang haram akan menjadi darah daging adeq2nya..tapi dah niatnya baik
agak2 jd halal x hasil rompakan tu..??

kita semua boleh pikir sendiri..cara untuk capai matlamat yang 
murni mestilah cara yang betol dan diredhai...ana nak share satu dialog seorang artis bertudung
dan seorang wartawan yg boleh dikaitkn dengan topik yg ana citer skrg..

WARTAWAN: saya mendapat tahu bhw *** x pakai tudung sms berlakon satu drama,betol ke..??
ARTIS TUDUNG: ya,memang saya x bertudung semasa berlakon drama tersebut..saya x kisah apa org 
                              nak ckp ttg saya..itu soal sy dgn Allah...mereka x tahu apa niat saya...
                              sebelum keluar rumah utk berlakon,,,saya berniat"Ya Allah,aku bukak tudung ni utk 
                              cari rezeki...".s0,sy mmg x kisah apa 0rg nak kata...

macam tu lah dialog pendek yg ana nak share..any comment..??
ana rasa lepas ni mumgkin lg rmai yg hafal dialog ni so kalau org tanya just copy and paste je....
tup2..keluar Bersamamu...pengorbanan seorang wanita sanggup buka tudung demi mencari sesuap 
nasi utk anak2...sedih & terharu punya pasal lg ramai yg kurang pendapatan buat benda yg sama..



x rasa sedih ke memikirkan betapa cetek pemahaman orng islam 
sekarang...bertudung bukan sbb bersyariat tp utk berfesyen semata mata...

memang dituntut utk kita sentiasa berusaha mencari rezeki
tp caranya macam mana??kalau bertudung litup alamatnya..tertudunglah periuk nasi keluarga..??
Allah maha mengetahui segala kesusahan hambanya da Dia juga
maha menolong...dia sengaja menguji kita supaya lebih erat kebergantungan padaNya...

setiap kali kita susah,ingat ayat 214 surah al baqarah supaya kita yakin dengan janjiNya..


Or do you think that you will enter Paradise while such [trial] has not yet come to you as came to those who passed on before you? They were touched by poverty and hardship and were shaken until [even their] messenger and those who believed with him said,"When is the help of Allah ?" Unquestionably, the help of Allah is near.

wassalam..


Sunday, February 20, 2011

~test terbesar...bersediakah kita..??~

Bismillah..

lebih kuraang dah 4 hari ana x menulis..so ana nk tulis something ckit la kali ni..
bukan apa... ana baru lepas test komputer utk amik lesen(kira lambat la)...
tapi x per sbb x de masa lah kot...

memang berdebar bukan main..takut x lepas.x pasal2 kena repeat plak...
tapi alhamdulillah...lulus jugak...
bila pikir2 balik,rasa macam kelakar sbb test lesen jer..bukan spm ke..??    
tapi berdebar bukan maen...macam nk periksa besar..
tapi hakikatnya memang itulah ana..
salalu berdebar x kena tempat..even benda kecik je..

emm,kalau kita renungkan.....periksa besar macam spm,
boleh je nk repeat smula..
test lesen ke..kalau x past boleh amik lagi..kira beruntunglah..

agak2nya..kalau kat akhirat pon kita diberi peluang yang sama....
x de lah rasa takut nak mati...kan..??




cuba fikirkan..saat mungkar nakir soal kita dalam kubur.....
kalau x past soalan2,boleh mintak undur balik...??
kejap je.....nak pergi jumpa ustad2,tanya soalan yg x past tu...??
ala....boleh laa...kejap je.......
rasa2nya ada x lagi kesempatan utk kita kembali..??

emm,itulah yg ana nak sampaikan sebenaqnya...
kita terlalu bimbang memikirkan test besar atas dunia....                            
sampaikan kita lupa pada test terbesar di alam barzakh...
sepatutnya kita kena lebih pentingkan test di alam akhirat sana...
sebab no repeatation.....no undur2...U-turn pon x boleh..

so,sama2 kita fikir & muhasabah.....
apa preparation yg kita dah buat utk test yg terbesar....??
satu lagi sebab kita x tau plak bila tarikhnya...
bila2 masa kita akan dipanggil...
ready @ x ready....no kompromi...no delay2...

~WASSALAM~

Thursday, February 17, 2011

~kisah BALAK dan BUNGA~




Assalamualaikum wbt..


huh,..
apahal plak tiba2 letak tajuk balak & bunga..
lepas tu ada plak gambarnya sekali..


rasa2nya sebab apa..??
nk halang penebangan balak..??
ke nak tunjuk k0leksi2 bunga yg ad kat rumah..??
hik3..


sebenarnya balak dan bunga yg ana maksudkn 
yg dalam braket punyer..
biasanya balak tu merujuk pada lelaki..
dan bunga plak mestilah perempuan kan..
apa sebab musababnya dipanggil begitu 
 belum sempat ana kaji lagi..


apa yg ana nak share kali ni ttg apa yg berlaku dekat dgn rumah ana..
bukan berniat memalukan ttp sekadar utk buat kita sedar fen0mena 
yg x sepatutnya jd budaya umat islam hari ini...


nak dijadikan cerita hari2 memang balak ni akan datang ke rumah 
bunganya..rumah sewa yg disewa beramai2 oleh pljr pompuan 
dari sebuah u berdekatan..x kira masa lah..


kalau balak tu rasa rindoo kat bunganya..maka sesuka hatilah nak bawa 
bunga keluar jalan2 ke pantai ke..mane2 ke..
nak hantar balik pon suka hatilah pukul brape..
tgh2 org azan maghrib pon boleh bergurau2 senda..
cubit2 sayang lah kot..ana teka je..
yg bunganya plak sesuka hati bila balaknya datang..
keluar macam nak sembang ngan orang dalam rumah..
dari segi pakaian lah..entahlah..


satu petang...terdengar satu suara yg agak riuh..lebih kurang..
tapi memang kuat bunyinya..lalu ana pon terintai2 ke luar rumah..
rupanya bunyi orang bergaduh dari rumah yg ana maksudkn tadi..
mmg kecohlah..yg ana pasti pergaduhan mulut ttg balak dan bunga..







ana bukannya nak menyibuk....
suka hatilah nak gaduh ke..bertumbuk ke...eh,mcm lebih plak..
tapi jgnlah smpai dengar satu kampung...betul x..??
buat malu jer...nanti apa plak kata orang...
lagipon diorg tengah belajar lagi...


betullah apa 0rg kata...kadang2 cinta tu buat insan buta..
bukan setakat buta tapi boleh pekak..
yelah..kalau tgh bercinta..
x kisahlah org keliling nk ckap apa...org pandang pelik ke..??
janji balak dah berbunga dan bunga dah berbalak...


s0,utk renungan bersama..wajar ke..??
bercinta masa blaja bagai nak rak..smpaikan 
pelajran entah ke maana...agama pon tolak tepi...
tapi at the end of the day...org lain jugak yg dibuat laki bini..
kesianlah dekat laki bini macam tu..                                                                                   
laki dah pernah jd balak 0rg laen....
bini plak pernah jd bunga 0rg laen....


ambik iktibar..ana x boleh ulas panjang..
sebab ana x pernah ad pengalaman..
dan terlalu takut rasanya utk melalui masa depan..
ana sendiri xtahu ujian dan g0daan mcm mana yg bakal ditempuhi..
sama2lah berd0a smoga kita ditetapkan dlam jln2 0rg beriman..


~wassalam~


Tuesday, February 15, 2011

~MAULUD NABI & valentini dey~



Bismillah...

syukurnya...
hari ini aku masih bernyawa...
masih merasa nikmat iman & islam..
yg mulanya drp seorg insan terpuji..

pengorbanannya & jasanya..
membuatkn kita menganut agamaNya..

RASULULLAH...
setakat mana kita menghargai
segala usaha & penjuangannya...

adakah dgn mengamalkan segala sunnahnya..
dan terus menegakkan agama Allah..
ATAU meraikan Sambutan Kelahiran Rasul...???

SALAM MAULIDUR RASUL...
sama2 lah kita menghayati sunnahny
untuk apa sambut maulidurrasul bagai nak rak
tp x pernah mengamalkan sunnahnya...

RENUNG2KAN...                                                                                          
di mana tempat kita..??
ade x sedetik masa kita gunakan utk meneruskn jalan jihadnya...??
atau kita setakat mengharap org2 laen nk jalankn t/jwb ni..??

sama2 kita betulkan persepsi diri..
sape lagi kalau bukan kita yg berada di jlan juang..
betul..??betul..??betul..??

contohi peribadi Rasulullah..
x pernah mengalah walau ditentang..
tapi kita..??baru dikeji ckit dah nangis x berhenti2
kt mane silap kita ye??mgkin sbb kurangnya
rasa cinta terhadap Rabb,Rasulullah dan Islam..
s0,pikir2 kan smpena Maulud Nabi..

x banyak yg ana boleh cakap..setakat tu saje..
emm..pasal VALENTINE DAY plak..
ada yg ckp x perlulah sambut sbb hari2 ialah hari kasih sayang..
tapi ana nk kongsikan sikit infolah..

menurut pndgn Islam..mmg x boleh sambut Hari Valentine..
sbbnya hari tersebut merupakn perayaan kristian..
jd dah terang lagi bersuluh bhw kita x blh tiru sesutu kaum..
semoga dpt ambil iktibar...

Hadis Rasulullah s.a.w:“ Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.



that's all..
wassalam..

Tuesday, February 8, 2011

~peringatan buat sahabat~

Assalamualaikum wbt...

Bosan dan rindoo...
Bukan ana sorang je yg rse mcm ni...
mesti shbt2 laen yg tgh tggu spm pon terasa jugak...

bila duduk sorang2 kat rumah..rindunya pada cikgu2
dan kawan2...5 tahun bersahabat,sape x rindu kan..??

banyak sangat kenangan yg dikongsi bersama2..
macam2 perisa..MANIS...MASAM..PAHIT..TAWAR..
itulah namanya hidup..kalu slalu manis mmg x seronok..

bila satu persatu ujian menjelma..hmm..
baru kita dpt belajar erti SYUKUR,n UKHUWWAH..

buat sahabat..ku sgt merindui kalian..
sahabat terbaek yg pernah hadir dlm jiwa ini...


















IMBAAAS JAPP...!!!sahabat...
        
    tehah,dayah,tia,fatin,mawiyah,seha,trah,dilla,hazirah,jamilah,lina.tasya.nadia,jibah,
    sue,fahah, syedah,syiela,nasuha,dayah ghafar,ain,ecah,mardyah,iffah,irah,mimi,
    kauthar,munie,ida,hajar, farah,nadiah,abby,cmah,azilah,sya,mizah,mimickj,
    iliya,cyah,izana,nazihah,nisa,bie,shamu...

    x lupa juga buat izzah,kim dan fifah yg meninggalkn imtiaz sms f5...

yg warna hijau ni ialah mereka yg sdg berada di DQ..


yg warna biru ialah shbt yg sedang ber PLKN...


yg laen2...macam2 lah aktvt tersendiri...

       ~ambik lesen..
       ~jd cikgu kafa..
       ~ajar org ngaji..
       ~cikgu tadika pon ada..
       ~keje macam2...
       ~bertapa kat rumah...hik3
       ~cbuk berFB...

ana jeles dengan kwn2 yg skrg ni tgh syok bekerja...
tp apakn daya...yg tengah cbuk berFB,jgn lupa batasan plak..
sembang2 jugak...apa salahnya kalau kita berFB ngan kwn2
tp kalau ngan berlainan jantina tu..ana rsa x perlulah kan..

~antum fikirlah sendiri..~

duhai sahabat......setiap pertemuan ada perpisahan..                            
pertemuan sudah kita lalui dan kenangan bersama sudah
tersemat kemas dalam ingatan..

namun...bilakah saat perpisahan itu..??
adakah ini saatnya..??kalau ku tahu ku pasti bertemu
lagi dengan mu sahabt...akan ku helakan nafas kelegaan...
kerna ku tahu aku mampu terus membimbingmu.....
dan aku juga akan terus dibimbingmu..

tapi andai perpisahan ini tidak lagi menemukan kita...
ku harap kita masih lagi terbimbing...
oleh kalamNya...

walau di mana juga takdir menempatkan kita selepas ini..
yakinlah...andai kita berpegang teguh pd quran & sunnah...
pasti kita mampu menongkah arus kehidupan yg
penuh pancaroba...

~wassalaam~

Monday, February 7, 2011

~apa kaitan wanita ngan epal....???~



Assalamualaikum wbt...

ana rasa pembaca sekalian dah dpt jwpn utk tajuk yg ana coretkn
skrg ni...tu pon kalau dah bace apa yg tertulis kat atas...

yg mane satu pilihan pembaca..??
nk jd epal yg kat atas @ kat bawah..??
betapa tinggi darjat wanita solehah..
terlalu sukar utk digapai insan yg dahagakn kemanisannya..
hanya yg penuh ketaqwaan n kesabaran yg mampu
menghirup kemanisannya...

ana tertarik pd satu perbincangan dlm majalah
Solusi isu 27...ttg Batas2 Pergaulan Antara Jantina..
apa yg menarik perhatian ana ialah pandangan remaja
masa kini @ remaja liberal...

remaja belia yg belum ada "steady girlfriend @ boyfriend"
akan rasa sgt "rendah diri"..sbb kononnya "x laku"
dlm "pasaran semasa"...gitulah lebih kurang isinya...

sedarkah golongan yg ada "steady boyfriend" tersebut 
bhw mereka merupakan buah2 epal yg berguguran di tanah..??


dan  sedarkah golongan yg rasa "rendah diri" @ "x laku"
tadi bhw mereka merupakan buah epal yg berniat utk 
menggugurkan diri yg teringin merasai gigitan drp insan(lelaki)..??

sedarlah duhai sahabat..Allah meletakkan kita di tempat yg sgt 
tinggi tp alangkah ruginya andai kita sendiri menghumbankan 
diri ke tempat yg paling rendah...                                                               

ana tergerak utk berbicara ttg facebook....
yg ana sendiri x pasti ttg penggunaannya....
harap sebarang kesilapan dpt dimaafkan...


mmm...x salah rasanya kalau fb digunakan utk jlan kebaikan..
tu ayat yg org biasa gunalah utk bg pndpt pasal fb...
tp kalau kebaikan tu dibaluti dgn unsur maksiat...
apa akan jd ek..??kopi 2 dalam 1..??


bg pendapat ana fb ni merupakan medan 
IKHTILAT BENTUK BARU...
yelah kalau nk sembang ngan berlainan gender
direct @ face to face...x leh ,kalau nk ckp saje2 laa...
berdosa tanpa hal2 pnting..


tp kalau dlm fb kira mcm x pe ker...
padahal bukan cakap benda yg pntg2 pon   
saje nk borak2...share2 citer..
well...SHARING is CARING..

ana terasa nk pesan kt shbt2 yg dlu pernah memboikot fb...
x kisahlah kalau skrg antum nk ber fb pon..
selagi mana utk tujuan kebaikan...balik pd niat masing2

tp jgn sekali2 jd macam epal yg menggugurkn diri demi                          
cinta seorang lelaki...jangan takut diri kita x laku..
sbb Allah dah janjikan seorg lelaki utk kita...
semuanya dah tertulis kat Loh Mahfuz..
x percaya ke pada janji Allah...

mungkin kita x dpt lelaki idaman di dunia..
tp lebih hebat andai di akhirat nanti penantian kita
bersambut...indah kan..??

~salam muhasabah buat shbt2...~

~soalnya siapa...???~

Bismillahirrahmanirrahim...

Dah makan ke belum..??Rasanya mesti dah makan..skrg ni dah kul brape..
nk makan tghari plak..

dalam kita mengisi perut kita dgn pelbagai santapan yg 'finger licking' punya...
jgn sekali kali lupa plak ttg santapan rohani...
takut hati kita mati...

mmm,kali ni ana rasa nk ajak semua sahabat terutama muslimat kt luar sane
utk sama2 kita pikir ttg betapa istimewanya kita...

ana nk ckp ckitlah dgn shbt2 yg sama ngan ana..
maksudnya yg asal drp sklh agama..
yg pkai tudung labuh...
yg tutup aurat...

apa sebenarnya perasaan kalian..??
SUKA..??SONOK..??MALU..??BENGANG..??
ana sukalah nk share apa yg ana rasa pd mulanya..
malu pada awalnya..tp makin lama terpikir buat apa
nk malu dgn penampilan yg memenuhu syara'?

dan skrg ana rasa bersyukur n bangga sbb Allah pilih ana utk
bersama golongan mcm ni...

ana sgt yakin rmai dlm kalangan shbt ana yg malu n segan
pd awalnya....betul...???
kalau pergi mane2,org akan tengok kita mcm banduan baru
keluar penjara.....BENGANGNYA....


Soalnya skrg....SIAPA YG SALAH..??KITA @ MEREKA??
ana rasa jwpn mmg kita dah tau..x yah tengok skema..

sbb tu kat cni..ana nk mengajak shbt2 yg follow blog ana
jgnmudah lemah smgt..terutama shbt dr smid...
jgn biarkan diri kita terus hanyut di dunia luar..
kalau dulu,tudung labuh n pakaian yg elok2 jd hijab kita
kenapa x skrg..??

kalau rasa lemah..rmai shbt2 yg sudi membantu..
luahkan pada mereka yg sudi menjd pendengar setia..
bukan diluah pd mereka yg x sepatutnya....
yg akan bawak kita lebih jauh dr jalanNya...                                  
maksud ana insa yg bernama LELAKI...
n yg boleh buat kita hanyut dlm dunia cinta...
yg x seharusnya kita selami lagi...

duhai sahabt..bukan sekarang masanya..
buat shbt yg sgt dicintai....
jgn MALU n TAKUT utk meneruskn perjuangan ...
agar Islam sentiasa tertegak di bumiNya.
    
                     ~wassalam~

~ ﻜﻞ ﻨﻓﺱ ﺫ۱ﺌﻘﺔ ۱ ﻠﻤﻮﺖ~

Bismillahirrahmanirrahim...



ﻠﻤﻮﺖ ﻜﻞ ﻨﻓﺱ ﺫ۱ﺌﻘﺔ ۱                                                                           
"tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati..."

sebenarnya ana cukup takut utk ber bicara 
soal mati..
tp sepertimana yg tertulis dlm ayat quran di atas..
cepat atau lambat...ajal pasti menjemput kita..

petang smlm,ana buka blog
kalam-puncak.blogspot.com...
dan hati ana sgt tersentuh dgn smgt 
seorg ibu yg terus menyambung 
perjuangan seorg anak yg tlh pergi menghadapNya
dlm penulisan blog...

ana cukup pasti ramai yg mengenali pemilik blog ini...
sbb tulah pd saat ni ana terasa nk menulis soal kematian...
satu soalan yg x kan mungkin kita elakkn..
atau pekakkn teinga...
kerana segalanya pasti...

soalannya berbunyi:

 bersediakah kita menghadapi kehilangan insan tersayang 
  yg pergi menghadap Ya Rabb..??

atau soalan yg lebih mantap..:

 bersediakah kita melalui saat berhadapan dengan Ya Rabb...??
 dah cukup ke amalan kita utk dipersembahkn kepada Nya..??

dan macam2 lagilah soaln yg ditanya ttg saat kematian...

cuma kita yg ada jawapannya...                                                               
bersedia @ tidak..??bukan satu pilihan..
andai tertulis kehendakNya...maka siapa yg mampu menghalang..??

smoga kita sentiasa muhasabah diri...
di mana kita akan ditempatkn di sana nanti..??

fikir2 lah...sesungguhnya ana insan yg terlalu cetek ilmu..
cuma sedikit renungan yg dpt ana kongsikan..
utk peringatan bersama...

~SALAM MUHASABAH~

Sunday, February 6, 2011

~cian..sdey...happy~

Bismillahirrahmanirrahim...


salam ukhuwwah...apa kabar muslimin n muslimat sekalian..?

emm..pg td bru je disiarkn sekumpulan saudara kita yg dah selamat             
tiba di bumi malaysia dr mesir...


welcome home...
sbnarnya...ana kagum dgn smgt pljr2 m'sia yg nk smbung
 bljr kt sane stlh semuanya reda..
em,,smgt macm tulah yg kena ad pd setiap pljr....
berjuang menuntut ilmu krn Rabb...dan agama..                                        
x nk ckp pnjg pon psl mnde ni...                                                                  
sbb dah bnyak diulas di tv n akhbar2...


hari khamis lalu(3hb feb)...ana sekeluarga ke mesra mall...
saje ..kbtulan sume ad kt rumah kecuali abg..
tiba2,ana terpndg seorg perempuan menghampiri ana..


lepas tengok je muka dia,ana prsan rupanya adik f1
dr imtiaz kmmn..
tp masa tu x ingat lg nama dye...
pikir punya pikir...bru ingat nama...
x smpt bual pnjg pon sbb ana nk gi solat..
lalu ana pon mintak diri...


bila jumpa adik tu..teringat plak kt imtiaz kmmn..
saat2 jd fasi kejap kt sane...
mcm2 perasaan dtg..CIAN..SDEY...HAPPY...


CIAN kt adik2...yg merupakn batch pertama..
x tau nk bergantung kt sape...
maksudnya...nk minta tunjuk ajar drp kakak2 pon x de...
SDEY tengok cikgu2...yg semestinya pening kepala 
pikir pasal sekolah yg bru dibuka..
mmg sibuk sgt2..nampaknya
HAPPY plak  sbb dpt kesempatan ke sklh baru yg boleh tahan cantik..
suasana yg segar n sgt sejuk..
juga sbb dpt buat satu perkara yg berfaedah...            
mencurah sdkt ilmu n pengalamn buat adik2..                       


buat guru2 di sana...
ana n sahabat2 sgt merindui kalian..


buat adik2 kt sana plak...
slmt berdikari..
kuatkan ukhuwwah..
kutip sebanyak ilmu dgn ikhlas..
manfaatkn masa dgn al quran...


<~SALAM KERINDUAN~>



...bila kita dah sendiri...





Bismillah...

petang2 camni saje jer nak letak lagu SENDIRI nyanyian SAUJANA dlm blog ni..

bila first time tengok video ni lam youtube..
baru laa faham apa yg nk nk dismpaikn..

hakikat bhw kita kan akhirnya...SENDIRI
dan mase seseorg yg ad kt keliling kita masih ada...
mmg jarang kita hargai...
nasihat mereka kita x endahkn..

dan smpai satu saat kita kehilangan mereka...
baru kita tersedar yg sbnarnya kita lewat menyedari khdiran mereka..

emm...gitulah serba ckit pasal lagu ni..
utk kita sedar...hargailah insan2 sekeliling kita..

especially...
IBU..AYAH..SIBLINGS...CIKGU2...KAWAN2...
dlm video ni tunjuk sorg perempuan tua..
dan ana agak ibu lah kot..yg slalu kita ignore nasihatnya..

ana suka sgt lagoo ni..sbb tu cari lam youtube..
so...akhirnya....

SELAMAT MENDENGAR....
SELAMILAH LAGU INI...
DAN AMBIK IKTIBAR...

~~sekian...wassalaam~~

Saturday, February 5, 2011

AL AMAL AL AMAL AL AMALU LILLAH

Salam pembenih ukhuwwah...

lama benar rasanya blog ni x diusik,jd masa secebis yg ada harap2
dpt dimanfaatkn utk jlnkn t/jwb yg tkh ditaklifkn oleh Allah utk
sama2 menyebarkn dakwah islamiah...

hmm...mlm ni ana rase nk kongsi skit kisah shbt rasulullah
yg sememangnya patut disemai dlm jiwa kita sbg
hamba yg t'lalu hina di sisiNya!!!

kisah ini b'laku pd zmn pmrinthn saidina Uthman b. Affan.suatu hari
beliau m'arahkn seorg lelaki spy mnemui Muawiyah
b. Abi Sufian...sms tiba di tmpt yg d'arhkn,seorg shbt yg b'nama Abu Dzar
sdg menyampaikn ceramh sehingga menyebbkn
semua p'dgr menangis keinsafan t'masuk
Muamiyah yg turut brd di situ...

nk tau apa isi crmh yg d'smpaikn???
dlm crmhnya,Abu Dzar b'kata,"jgn kamu melalui
malam sblm kamu m'infakkn setiap dinar yd ada di tgnmu
ke jln Allah melainkn sdkit utk kprluanmu..."

stlh m'dgr crmh t'sbt,Muawiyah ingin m'uji samada Abu
Dzar seorg yg suka ckp kosong atau sebaliknya...maka......

suatu hari,Muawiyah m'arahkn hambanya
spy m'hadiahkn 1000 dinar kpd Abu Dzar....
maka arhnnya dipatuhi oleh hambanya..

utk m'uji sifat Abu Dzar,Muawiyah m'arhkn hambanya
u pergi semula ke rmh Abu Dzar & mengatakn
bhw wang yg tlh diberikn sbnrnya bukan utk Abu Dzar...

apa yg dijawab oleh Abu Dzar??

A-nah,ini wangnya... B-wang itu tiada lg di tgn saya...

maka jwb Abu Dzar,"smpaikn salamku kpd tuanmu,
tiada lg walau sdkt pun wang itu di
tgnku,tp sekiranya dia ttp m'inginknnya,berikn aku masa
Bold3 hari...akn ku kumpulkn semula wang t'sbt..."

<>

Bg shbt2 yg m'baca coretan ini,jgn bace jer...
tp biarlah kita m'ambil iktibar drpd keindhn shbt rasulul amin..

firman Allah yg b'maksud:
wahai org yg b'iman,mengapa engkau mengatakn
sesuatu yg tidak engkau kerjakan?
(SURAH AS-SAFF:ayat 2)

Jadi fikir2kanlah,...jgn cakap saja....sbb
kita bimbang kita akn didakwa oleh Al Khaliq sptmana
dlm ayat di atas...

cukuplah stkt ini shj coretan ana buat
kali ini,semoga secebis kisah n coretan yg ana
nukilkn ini b'manfaat dan dpt diamalkn oleh
kita semua......tapi apa yg lbh pntg,semoga setiap
amalan kita m'dpt kbrktn & dipayungi
RAHMATNYA...

..wassalam..

Thursday, February 3, 2011

<*~SEDARI HAKIKAT INSAN~*>

Bismillahirrahmanirrahim...

Lama sudah rasanya jari-jemari ini tidak melakar pengisisan baru untuk blog ini...
bukannya apa..cuma waktu x mengizinkn..

kalau ikutkan smpai ari ni,ana dah bertapa kt rumah lebih kurang sebulan lebih...
memang detik  yg sgt lama,lglah terasa lama sbb ana x de buat buat apa2 pon....
ada jugak kwn 2 yg cari keje,yg dah dpt keje...amik lesen n sebagainya

Tp nak buat macam mana,x kisahlah...
cumaa...skrg ni nk sentuh ttg hakikat insaan,,,,dan hakikat tu mmg perlu kita sedari

sebenarnya benda ni berlaku pada  diri ana sendiri..dan rasanya ada                              
juga shbt yg mungkin merasakannya...

masa duduk kt umah rasa macam kosong sgt2..jiwa ni kosong,terasa
jauh dari  Ya Rabb....
astaghfirullahalaziim...
masa yg dikurniakn Allah ana sia2kan macam tu aje..

kalau mse kt sklh dulu masa2 kosong terasa nk ulang Quran..
Ya Allah,rindunya saat2 tu...
tp skrg iman terasa begitu nipis....
betullah bhw bi'ah tu sgt penting...
kalau di sklh,bi'ah Quran tu sgt menyentuh jiwa..
tp kt rumah semua tu x delah  sgt kan...
macam mane nk ade kalau bukan ana yg mulakn?Betul...?


saat 2 macm ni teringat betapa susah nk start hafal Quran..
smpai nangis2...nangis plak bukan s0rang2 tp berjemaah...hi3
yg kuat akan menguatkn yg lemah,,,betapa tinggi harga sebuah persahabatan..

selama 3 tahun usaha nk hafal Al Quran,akhirnya Allah perkenankan d0aku..
 Allah itu Maha Mendengar segala doa hambaNya...ALLAHUAKBAR!!!


Itulah hakikatnya bila nikmat  dah dapat,..                                                                 
terlalu senang insan melupakannya..
berapa detik sgt waktu yg kita(ana) luangkan utk ulang al Quran???
sikit sangat kalau nk compare ngan saat yg dihabiskn dgn hiburan..??

sebab tu kt cni terasa nk share apa yg ana rase dgn kwn2 seangkatan...
smoge kita sentiasa perbaiki diri....yer..

hari tu ada sorang shbt ana tanya psl maksud sepotong ayat dlam
bahasa arab...x tau la,hadis ke apa..??x pasti...

                      "Tusammal insan bil insan
                 likathratin nisyaan..."

ana pon translate lah setakat mampu...
                          
        "dinamakan insan itu INSAN kerana banyaknya lupa..."

itulah hakikat insan yg memang kita kena sedar...
sebab insan itu adalh kita,,,betul x..??
tp alasan lupa x leh la dijadikan alasan utk tinggalkan yg wajib..
contohnya..x solat sbb lupa...logik ke..??
Antum pikir laa sendiri...

cukuplah setakat ni saja coretan kali ini...
daaa....~WASSALAAM~